Hemsida Om oss själva Vintjärn Flugor och Fiske Vänner


 

Muddlers

Flugfiske i sin enklaste form är egentligen ganska okomplicerat. En nybörjare kan på mindre än en timme lära sig sträcka ut ett kast på 15 meter, och med en smula tur fånga sin första fisk på fluga. Men vilken fluga? En gång i min tidiga ungdom besökte jag ett strömvatten efter att ha läst en artikel av en känd fiskeskribent. Den fluga han betraktade som oumbärlig var inte helt lätt att binda, och eftersom materialet var svåråtkomligt fick jag klara mig utan. Med små förhoppningar gjorde jag mina första kast. Men ... plötsligt stod spöet i krum, och en vacker öring formligen studsade över strömmen innan den mattades och hamnade i håven. Resten av veckan blev en triumf. Jag fick fisk varje dag, träffade trevliga människor som också fick fisk varje dag, och  reste hem med en djup misstro mot experter. Efter en sådan erfarenhet kan man lätt dra slutsatsen att det kvittar vilken fluga man använder. Det är förstås inte sant.

 

 

 

 

 

Det är ett obestridligt faktum att vissa fiskare regelmässigt fångar fler fiskar än oss andra. Inte många fler, kanske två-tre under en fiskedag. Skälen till detta är säkert flera. Men valet av fluga är viktigt, ibland helt avgörande. Inte alla framgångsrika flugor har fötts ur en logisk tanke, men ofta finns en välgrundad idé bakom mönstret. Här är historien om den första Muddlern.

 

 

 

Året var 1948 och Don Gapen, guide och flugbindare från Anoka i Minnesota, var på fisketur i Kanada. Platsen, den vackra Nipigon River i delstaten Ontario. Under en promenad utefter älven stötte han en kväll ihop med en grupp indianer från Ojibway-stammen. De bar lyktor i händerna och på Dons fråga fick han veta att de var på jakt efter en speciell betesfisk att meta på.

 

 

 

Paralyserade av det starka ljuset blev de små fiskarna stående och kunde spetsas med hjälp av vanliga bordsgafflar (!!). En av indianerna visade upp sin fångst, en liten flathövdad simpa, Cockatush Minnow, av lokalbefolkningen kallad ”Muddler”. Det bästa betet för stor öring hävdade han. Simpan på bilden är av förklarliga skäl inte från Nipigon River utan kommer från en av mina skogsåar.
 

 


 

Don bad att få ett exemplar och hemkommen placerade han fisken bredvid städet för att försöka göra en välliknande imitation. För att illustrera det breda huvudet valde han kroppshår från hjort som gav den volym han eftersträvade. Världens första Muddler var en yvig skapelse med grovt huvud och en ”vinge” där kalkonfjädersektioner omslöt en knippa spretiga hår från varg.

 

 

 

Trots det egenartade utseendet blev flugan från första stund en succé. Don Gapen fortsatte att experimentera med mönstret och fann att det inte bara hade en stark attraktion på laxartade fiskar. Även bass, gös, gädda, harr och diverse typer av s.k. sunfish (crappie, bluegill, pumpkinseed etc) attackerade flugan med entusiasm. Likaså saltvattensarter som snook, bonefish, bonito och t.o.m haj.

 

 

 

Muddlern blev på kort tid enormt populär i USA, men uppmärksammades långt senare i Sverige. Nils Färnström berättar att när han i början på 60-talet gjorde en fiskeresa till Kashmir uppmanades han av sina ”shikaris” att använda en Muddler, vilken de ansåg vara nästintill osviklig. Nils hade samma år köpt några exemplar, mest som kuriosa. Att använda dem i fiskesammanhang hade inte föresvävat honom.

 

 

 

Muddlerfamiljen har sedan starten vid Nipigonflodens strand fortsatt att växa. Hundratals mer eller mindre lyckade varianter har sett dagens ljus. Gemensamt för dem alla är det nedklippta hjorthårshuvudet. Bunden i olika storlekar kan en Muddler förmodligen representera en hel del matnyttigheter. Under ytan småfisk eller större nymfer, på ytan exempelvis gräshoppor eller stora nattsländor.  

 

 

 

Muddlern, som från början var ämnad att imitera en bottenlevande simpa, har mer och mer kommit att användas som en lockfluga fiskad på vattenytan. Särskilt populär har den blivit vid våra put-and-take vatten. En Muddler stripad över en kvällsblank vattenspegel har en alldeles speciell förmåga att väcka till liv högsommartröga regnbågar och öringar.

 



 

Min egen favorit-muddler har få likheter med Don Gapens originalmodell. Kroppen är gjord av flat guldtinsel, huvudet av rådjurshår och stjärt och vinge av svanshår från svensk eller sibirisk ekorre. Till mina Muddlers använder jag av praktiska skäl oftast ekorrhår istället för den bräckliga kalkonfjädern.

 

 

 

Här ett strömavsnitt väl lämpat för fiske med Muddler. Fiskad tvärsströms, stripande över de slätare partierna mellan vitvattnen, är den ibland förbluffande effektiv. Ett snabbt svar är väsentligt, attacken indikeras ofta bara av en ljusglimt i vattenytan.

 

 

 

Att fiska Muddler bjuder ofta på en viss dramatik. Hugget är häftigt och vanligen oväntat, eftersom man inte fiskar över vak eller ser något annat tecken på att fisken är på plats. Många fiskare har säkert grämt sig över att inte i tid ha bytt upp sig till en kraftigare tafsspets. 

 

 

 

Den här vackra skogså-öringen föll för min Muddler i kvällningen efter en i övrigt fisklös dag. Kroppsformen tyder på att den levt väl i sin lilla miljö, en mörk hölja skuggad av tät barrskog.   

 

 

 

En variant av Muddlern som i motsats till de föregående alltid fiskas som sjunkfluga. Den går under namnet Spuddler och har ett koniskt huvud som gör att flugan lätt styrs ned under vattnet. Vingen består av två tupphackelfjädrar med insidorna mot varandra och mellan dessa en tunn bunt ekorrhår.

 

 

 

Dahlberg’s Diver, egentligen ingen Muddler men med en viss släktskap med föregående fluga, Spuddlern. Huvudet är klippt i halv konform med en krage som får flugan att dyka när man ger linan ett ryck. Den här flugan har jag enbart använt för gädda.

 

 

 

Här ett laxmönster som jag fått från vännen Erling Olsen, norsk flugbindare och författare. Krok: Dubbel LW eller Mustad Limerick 1/0-2. Stjärt: Fjäderstrålar från fasan. Rib: Oval silvertinsel (Veniard nr 15). Undervinge: Brun ekorre blandat med en bunt fasanfjäderstrålar och silverfärgad Lureflash. Huvud/Vinge: Grå eller brun hjort.

 

 

 

Hjorthår har kommit att stå som en samlingsbeteckning för många typer av hår, alla med sina speciella egenskaper. Själv använder jag gärna ett inhemskt material till mina Muddlers, nämligen vinterpäls av rådjur. Ett billigt material, särskilt om man har en jägare i bekanskapskretsen.  Ett tjockt lager salt på det färska skinnets insida, ett par dagars torktid och material till hundratals Muddlers är klart att tas i bruk.

 

 

 

I min gamla fiskedagbok läser jag: ”Makterna var emot mig. Kylan intensiv, vattenståndet på tok för högt. Gång på gång drev mina flugor över kända ståndplatser. Ingenting. Uppgivet fäste jag en Muddler på tafsen. Den flöt som en kork, dansade fram över vågtopparna mot egen strand och plötsligt kom älven till liv.Fisk efter fisk gick upp i tvära vändningar och snappade efter min fluga...”  Lycka till med Muddler-fisket !

 

Hemsida Om oss själva Vintjärn Flugor och Fiske Vänner